Za električna vozila

Na Koridoru 5C u rad puštena DC punionica za električna vozila

Bosna i Hercegovina dobila je prvu DC punionicu za električna vozila smještenu na autocesti A1, na dionici Mostar – Sarajevo, odmorište Lepenica (lijeva strana).

Projekt je rezultat saradnje Elektroprivrede BiH sa JP Autoceste FBiH, u koji je investirano 80.000 KM.

Elektroprivreda BiH, podsjetili su iz ovog preduzeća, prva je kompanija u BiH koja je još 2017. godine, instaliranjem punionica i nabavkom električnih vozila, pokrenula promociju i poticanje razvoja elektromobilnosti, koja sve više dobija na važnosti u razvijenim zemljama Evrope i svijeta zbog očekivanog doprinosa ispunjenju klimatskih i energetskih ciljeva.

"Svoj angažman u ovoj oblasti smatramo posebno važnim, kako u smislu kreiranja novih vlastitih poslovnih prilika tako i u smislu doprinosa zajedničkim naporima sa ostalim zainteresovanim kompanijama i institucijama u ostvarenju ciljeva i obaveza koje BiH ima kao članica Energetske zajednice", istakao je Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.

Otvaranje punionice je dio plana obogaćivanja ponude na autocestama, naveo je Elmedin Voloder, v.d. direktora JP Autoceste FBiH, ukazujući na činjenicu da ustupanjem prostora za instaliranje električne punionice, JP Autoceste FBiH pokazuju veliki korak naprijed u odgovornom i efikasnom upravljanju energijom i smanjenju emisija CO2, čemu kao odgovorno preduzeće i teži.

"DC punionica na odmorištu Lepenica istovremeno može puniti dva električna vozila, uz tri različita priključka. Korištenje punionice dostupno je za sve korisnike električnih automobila bez naknade. Riječ je o tipskoj punionici koja je izgrađena kao samostalna i zasebna jedinica sa kompletnom neophodnom opremom za punjenje i njegovu kontrolu. Prema međunarodnim standardima punionica ima dva DC priključka Combo 2 i Chademo, te jedan AC priključak Type 2 za punjenje električnih vozila, koje na DC punionici traje oko pola sata za standardne automobile, a na AC strani nekoliko sati u zavisnosti od ispravljača u automobile", saopšteno je iz Elektrorivrede BiH.

U periodu od 2017. godine, JP Elektroprivreda BiH je instalirala sedam AC punionica uz objekte kompanije u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Travniku, Bihaću, Goraždu i Mostaru (elektrodistributivne podružnice) i jednu DC punionicu na autocesti A1. U svom voznom parku kompanija posjeduje osam električnih vozila. Trenutno je u toku realizacija projekta proširenja postojeće mreže AC punionica u vlasništvu kompanije, što podrazumijeva izgradnju punionica na još deset lokacija na teritoriji FBiH.

"JP Elektroprivreda BiH je jedina kompanija u Bosni i Hercegovini koja ima uspostavljen softverski sistem za nadzor i upravljanje punionicama i u mogućnosti je da, kao operator, pruži uslugu nadzora, upravljanja, izvještavanja, upravljanja bazom korisnika, kontrole pristupa sistemu i drugim vlasnicima punionica. Svi zainteresovani vlasnici električnih vozila mogu postati registrovani korisnici punionica JP Elektroprivreda BiH i dio baze korisnika u uspostavljenom sistemu. Uz navedeno, vlasnici električnih vozila u trajno vlasništvo dobijaju RFID karticu za korištenje sadašnjih i budućih punionica u sistemu kompanije", kažu iz Elektroprivrede.

Za registraciju u sistem i trajno dobivanje RFID kartice čije je izdavanje besplatno, dovoljno je popuniti formular objavljen na portalu Elektroprivrede BiH.

Podijeli

Komentari