Za automobile električne

Otvorena javna punionica električnih vozila

U Mostaru je u rad puštena prva javna punionica električnih vozila koja se nalazi iza Gradske vijećnice Grada Mostara gdje su danas predstavljeni i pokazani električni automobili koji su trenutno dostupni na našem tržištu.

Radi se o dvostranoj punionici električnih vozila koja je već puštena u probni rad u septembru ove godine, a njena snaga je dva puta 22 kW, Model punjenja 3 s dva priključka tip 2 .

Dvostrana punionica omogućuje da se mogu dva električna vozila usporedno puniti a također se mogu puniti električna bicikla i skuteri.

Projekt su finansirali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Grad Mostar, procijenjena vrijednost projekta je 35.000 konvertibilnih maraka, a radove na postavljanju punionice električnih automobila uspješno je izvršila mostarska firma, Unis telekomunikacije d.d. Mostar.

Električni automobili ponovo su postali vrlo interesantni, jer je savremeni održivi razvoj utemeljen na ekologiji i uštedi energije. Sve veći naglasak na ekološkoj osviještenosti, ali i zbog činjenica da su naftne rezerve ograničene, ponovo postavlja električni automobili u fokus mogućih tehničkih rješenja u saobraćaju.

Razvoj novih tehnologija, posebno u području baterija, omogućuje vrlo kratko vrijeme punjenja vozila, no glavne prepreke omasovljenja električnih vozila u cestovnom saobraćaju su još uvijek visoka cijena i nedovoljno razvijena mreža punionica.

Ključan uslov za značajno povećanje udjela električnih vozila u cestovnom saobraćaju na području Grada Mostara je izgradnja javne infrastrukture za punjenje električnih vozila odnosno mreže punionica.

Podijeli

Komentari