Planeta se pregrijava

Njemački klimatolog: Svijet juri ka katastrofi

Njemački klimatolog Mojib Latif je kazao da je prekasno za ograničavanje globalnog zagrijavanja na najviše 1,5 Celzijevih stepeni u usporedbi sa predindustrijskim periodom. Stoga ovaj stručnjak prognozira mračni scenarij.

Latif poručuje da će prema sadašnjem ponašanju politike cilj o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni biti moguće postići tek za 10 godina, što je prekasno. Ovaj stručnjak i istraživač klime smatra kako ranije zacrtani cilj više nije moguće postići.

"Sa današnjom emisijom stakleničkih gasova ovu granicu od 1,5 stepeni preći ćemo za manje od deset godina. Ako uzmemo u obzir ono što političari rade širom svijeta, mi smo više na kursu da dođemo do rasta za tri stepena kada je u pitanju globalno zatopljenje, a to bi bila katastrofa.

Latif žali i naglašava kako uvijek postoje važnije stvari od zaštite okoliša.

"Približavamo se momentu kada morate priznati da je vrijeme isteklo", kaže Latif.

Danas će u Berlinu biti održan sastanak ministara iz 40 zemalja o narednim koracima koje treba poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena u okviru Petersberškog klimatskog dijaloga. Sastanku će prisustvovati i njemački kancelar Olaf Scholz, ali i predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi.

Ranije su iz Ujedinjenih nacija upozorili da čovječanstvo u ovoj deceniji mora drastično smanjiti korištenje fosilnih goriva, mora intenzivno pošumljavati, ali i smanjiti konzumaciju mesa i to kako bi se dostigao provobitni cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijski period.

Ovo pitanje postaje sve izazovnije u kontekstu novonastalih geopolitičkih okolnosti izazvanih agresijom Rusije na Ukrajinu te novonastalu energetsku krizu. U Evropi se sve intenzivnije spominje ponovno, doduše privremeno vraćanje termoelektranama.

Stoga se postavlja pitanje kako će planeta preživjeti naredno desetljeće kada se prema ranije zacrtanim planovima planiralo smanjenje stakleničkih plinova u svim sektorima, od prijevoza, poljoprivrede i svih drugih industrija.

Podijeli

Komentari