Turizam

Ćiro II: Stotinjak bicikista promoviralo južnu Hercegovinu

Nakon odgodađanja zbog loših vremenskih prilika danas je održana biciklijada "Ćiro II: Ravno - Trebinje" koja za cilj ima promociju kulturnog turizma i turizma na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno i Trebinje.

Organizator biciklijade udruga "Herzegovina Bike" u suradnji sa Biciklističkim klubom "Vučji Zub" iz Trebinja okupili su preko stotinu biciklista te ih upoznali s bogatom kulturno-historijskom baštinom područja kojim su danas vozili.

Biciklisti su tako posjetili Ravno, Zavalu, nekada najveću Ćiro stanicu Hum, a dolaskom u Trebinje ciklovodiči iz BK "Vučji Zub+" kao dobri domaćini upoznali su goste sa starim gradom Trebinjem i poslušali zanimljive priče iz tog turističkog grada. Nakon obilaska starog grada uslijedila je posjeta Hercegovačkoj kući, te pauza uz kavu pod platanima. Kružna biciklijada duga 90 km iz Ravnog do Trebinja i natrag biciklistima je pružila uživanje u prirodi, čistom zraku i domaćim specijalitetima.

"Sretni smo što smo danas uspijeli organizirati ovu promotivno rekreativnu biciklijadu, te što je ovaj događaj ponovo privukao velik broj biciklista kako iz Bosne i Hercegovine, tako i Hrvatske i Crne Gore. Naime, zbog vremenskih neprilika koje smo imali u prethodnim tjednima bili smo prisiljeni prolongirati biciklijadu, no danas je sunce pozdravilo naše goste, a mi smo se još jednom pokazali kao pravi domaćini i predstavili smo našu zemlju kao izvrsnu cikloturističku destinaciju", kazao je Toni Zorić iz udruge HerzegovinaBike.

Stara uskotračna željeznica Ćiro u svoje vrijeme bila je pruga koja život znači za narode s područja Hrvatske, BiH i Crne Gore. Preživjela je čak 5 različitih državnih uređenja da bi krajem 1970-ih proglašena neprofitabilnom i u konačnici ukinuta. Ubrzo nakon ukidanja ostaci željezničke infrastrukture su nestali ili propali, a paraleleno s gašenjem pruge polako se i iseljavao narod s ovim prostora….danas, ĆIRO pruga predstavlja najveću cikloturističku ponudu Hercegovine.

"U sklopu aktivnosti iz projekta Ćiro II održana je i ova promotivna lokalna biciklijada. Jako sam ponosna kao voditelj projekta, što je Ćirina staza, koja je jedna od najljepših biciklističkih ruta u Europi, privukla veliki broj biciklista iz različitih država. Lijepa atmosfera, druženje i obilazak same staze od Ravnog do Trebinja nam je dokazala da cikloturizam postaje jedna od važnijih grana turizma i da ga ne smijemo zapostavljati", komentirala je Ružica Skaramuca, voditeljica projekta ĆIRO II.

Organizacija se održavala na visokom nivou, uz velik broj redara koji su pratili sigurnost svih biciklista, a svim sudionicima kroz projekt "ĆIRO II" osigurani su i prigodni poklon paketi. Inače, najmlađem biciklisti na današnjoj biciklijadi bilo je 13 godina, dok je najstariji biciklista imao 78 godina, a oba su članovi BK "Vučji zub" iz Trebinja.

"Drago mi danas što su biciklisti u Trebinju i što su ponovo došli Ćirovom stazom, nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalnom i da ćemo i dalje promovisati ovu cikloturističku ponudu Trebinja i južne Hercegovine. Cikloturizam postaje sve popularniji u gradu Trebinju, te imamo biciklističke klubove koji rade velik posao po pitanju promocije cikloturizma, a tu su i certifikovani cikloturistički vodiči koji na najbolji način predstavljaju cikloturističku ponudu Trebinja. Trebinje u posljednje vrijeme ulaže velike naporfe u promociju cikloturizma kao turizma na otvorenom, a to se prvenstveno ogleda u organizacijama brojnih biciklističkih događaja kojim je Trebinje bio domaćin u posljednje vrijeme, a vjerujemo i u godinama koje su pred nama", komentirao je Bojan Vučurević, načelnik Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo Grada Trebinja.

Podijeli

Komentari