Mostar: Pronaći trajno i odgovarajuće rješenje za zbrinjavanje mulja

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sa suradnicima i predstavnicima JP Vodovod Mostar posjetio je postrojenje za preradu otpadnih voda u Mostaru, gdje je zaključeno da zbog nedovoljnog dotoka otpadne vode to postrojenje trenutno radi na 40 posto od projektirane vrijednosti.

Naglašeno je kako je potrebno ukloniti određene nedostatke na koje je ukazao nadzor kako bi se dobilo pozitivno mišljenje povjerenstva za tehnički prijem te uporabna dozvola za rad, nakon čega bi postrojenje nesmetano radilo i nastavilo s pročišćavanjem otpadne vode.

"Potrebno je izvršiti i otplinjavanje objekta 10 koje je važno i s aspekta zaštite zdravlja radnika na postrojenju, te očuvanja opreme u samome objektu", priopćeno je iz Grada Mostara.

Također je navedeno kako se treba pronaći trajno i odgovarajuće rješenje za zbrinjavanje mulja, koji nastaje kao nusprodukt u procesu pročišćavanja te u konačnici osigurati i održiv model financiranja postrojenja, jer, kako se navodi u saopćenju, postrojenje je dosta kompleksno i u njega je ugrađena kvalitetna oprema i kao takvo zahtjeva pravilno održavanje i redovno servisiranje kako bi nesmetano radilo.

"Konstatirano je kako se pravilnim upravljanjem i redovnim održavanjem postrojenja, troškovi mogu svesti na minimum, te da kao takvi budu nemjerljivi u usporedbi s pozitivnim učinkom koje postrojenje daje kao važna karika u izgradnji suvremenog kanalizacijskog sistema", saopćeno je Gradske uprave.

(Fena)

Podijeli