Nova epidemija?!

Na redu su majmunske boginje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održala je hitan sastanak u petak kako bi razgovarala o širenju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i centralnoj Africi, nakon što je u Evropi potvrđeno više od 100 slučajeva ili se sumnjalo na njih.

U onome što je Njemačka opisala kao najveću epidemiju u Evropi ikada, slučajevi su prijavljeni u najmanje devet zemalja – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Španiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Australiji.

Španija je u petak prijavila 24 nova slučaja, uglavnom u regiji Madrida gdje je regionalna vlada zatvorila saunu koja je povezana s većinom infekcija.

Bolnica u Izraelu liječila je muškarca u svojim 30-im godinama koji pokazuje simptome u skladu s bolešću nakon što je nedavno stigao iz zapadne Evrope.

Prvi put otkrivena kod majmuna, bolest se obično širi bliskim kontaktom i rijetko se proširila izvan Afrike, tako da je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost.

Međutim, naučnici ne očekuju da će izbijanje evoluirati u pandemiju poput covid-19, s obzirom da se virus ne širi tako lako kao korona, javlja Reuters.

Majmunske boginje su obično blaga virusna bolest koju karakteriziraju simptomi groznice, kao i karakteristični kvrgavi osip.

"Ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikada viđena u Evropi", saopštila je medicinska služba njemačkih oružanih snaga, koja je u petak otkrila prvi slučaj u zemlji.

Podijeli

Komentari