Manje šteti plućima

Omikron se širi čak 70 posto brže nego prva dva soja

Novo istraživanje obavljeno u Hong Kongu otkriva kako se novi soj omikron širi 70 posto brže nego delta i originalni soj, ali i kako ostavlja dosta manju štetu na plućima zaraženih - za razliku od prethodna dva soja.

Naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju već su ranije radili na proučavanju drugih virusnih infekcija.

Tehniku koju su koristili u ranijim istraživanjima primijenili su i u najnovijem kako bi otkrili koliko se brzo omikron prenosi i kako utječe na ljudski organizam te su rezultate zatim uporedili sa drugim varijantama koronavirusa.

U okviru 24 sata od uzimanja uzorka virusa, varijanta omikron se replicirala oko 70 puta više nego delta i originalni soj koronavirusa. No u ljudskom plućnom tkivu se replicirala manje efikasno, što ukazuje da infekcija uzrokuje samo lakši oblik bolesti.

"Važno je napomenuti da ozbiljnost bolesti kod ljudi nije određen samo replikacijom virusa, već i imunološkim odgovorom organizma na infekciju, što može dovesti do disregulacije imunološkog sistema, odnosno 'oluje citokina'. Stoga, uzevši u obzir naša nedavna istraživanja koja pokazuju da omikron može djelimično 'zaobići' imunitet stečen vakcinom ili antitijela od zaraze, ukupna prijetnja od ovog soja vjerovatno će biti vrlo značajna", navodi se u zaključku istraživanja.

Podijeli

Komentari