Na ovogodišnjem NAFF-u bit će prikazan 191 film iz 49 zemalja svijeta

Na ovogodišnjem 16. izdanju Festivala animiranog filma NAFF 2021. koji će se održati u online formatu od 26. juna do 1. jula u Neumu u organizaciji Udruge mladih KAN, bit će prikazan 191 film iz 49 zemalja svijeta.

U odnosu na prethodne godine, za predstojeći festivalski natječaj, pristiglo je rekordnih 3.080 filmova iz 108 zemalja svijeta, što pokazuje izuzetno veliki rast interesa svjetski poznatih imena iz svijeta animacije za već tradicionalni festival NAFF, kojem je cilj popularizacija animiranog filma te edukacija mladih.

Ove godine je najviše filmova pristiglo iz Francuske, čak 252 naslova.

To je rekordan broj filmskih uradaka, ali i broj zemalja iz kojih dolaze, u odnosu na sve prethodne godine. Riječ je o filmskim ostvarenjma priznatih autora čije produkcije nisu starije od dvije godine. Filmovi su rađeni u svim tehnikama animacije: 2D, 3D, lutke-glina…

Na ovogodišnjem NAFF-u bit će prikazan 191 film iz 49 zemalja svijeta, pri čemu će u okviru osam natjecateljskih programa biti prikazana 123 filma, a u okviru pet panorama programa će biti emitirano 68 filmova.

Sve projekcije koje su prije novonastale pandemijske situacije prikazivane "uživo" bit će premještene u online sferu. Zbog zaštite autorskih prava i sigurnosti na internetu, svi programi će biti prikazani u točno, unaprijed, određenom vremenu i putem profesionalnih online platformi. Također, bit će upriličen i livestream filmova na web stranici NAFF-a.

Kao i prethodnih 15, i ove godine stručni žiri čine ljudi iz različitih društvenih, književnih, filmskih i producentskih sfera djelovanja, a riječ je o sedam profesionalaca koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2021.

Ovogodišnji stručni sud donijet će Miro Gavran (Hrvatska), književnik i dramaturg, Mindy Johnson (SAD), profesorica povijesti umjetnosti, glazbenica i više puta nagrađivana autorica animiranog filma iz SAD-a, Miroslav Mandić (BiH), redatelj i scenarista brojnih kratkometražnih i dugometračnih filmova koji su osvojili zapažene i vrijedne nagrade u BiH ali i u svijetu, Ana Nedeljković (Srbija), akademska slikarica i autorica brojnih nagrađenih filmova iz svijeta animacije, Lucija Bužančić (Hrvatska) animatorica, ilustratorica i povjesničarka umjetnosti, Sabrina Begović – Čorić (Bosna i Hercegovina), redateljica čija su filmska ostvarenja osvojila brojne nagrade na prestižnim festivalima i Anne Huynh (Francuska), redateljica animiranog filma, inače prošlogodišnja NAFF-ova dobitnica najbolje umjetničke nagrade. 

Osam je nagrada, i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

U okviru Festivala bit će upriličene i dvije video konferencije kao i tri stručna predavanja. 

- Video konferencijama i izjavama autora i žirija pokušat ćemo nadoknaditi nezaboravna druženja prethodnih godina, a sudionici će moći razmijeniti svoja mišljenja, iskustva i diskutirati o određenim temama vezanim za animaciju.

Zadnjih godina na svakom Festivalu su prisutni gosti iz svih krajeva svijeta, a broj filmova koji nam prijavljuju je svake godine značajno veći. Većina tih filmova je iz jakih produkcija već nagrađivanih autora iz cijelog svijeta - navode organizatori.

Podijeli