James Webb

Danas lansiranje u svemir najsnažnijeg teleskopa na svijetu

Najsnažniji teleskop na svijetu "James Webb" bit će danas lansiran, a koristit će se i za istraživanje o tome da li je na planetama izvan našeg solarnog sistema moguće živjeti, odnosno da li postoje i drugi oblici života.

Naučnici smatraju da je riječ o novoj eri u astronomiji, jer očekuju da će se promijeniti razumijevanje svemira i uloge čovječanstva u njemu. Ovo je infracrveni teleskop vrijedan 10 milijardi dolara, a NASA ga je razvila u saradnji s Evropskom i Kanadskom agencijom za svemir.

Očekuje se da će se njime spoznati kakav je univerzum bio kada su se formirale prve galaksije. "James Webb" je zamjena za Hubble teleskop te će omogućiti uvid u to kako je kosmos izgledao 100 miliona godina od Velikog praska ili teorijske pretpostavke da se svemir počeo širiti prije 13,8 milijardi godina.

Poređenja radi, teleskop Hubble je omogućavao uvid u univerzum 400 miliona godina nakon Velikog praska.

Astronomi novi teleskop žele iskoristiti i za proučavanje super masivne crne rupe za koju se vjeruje da je u središtu udaljenih galaksija. Cilj je dobiti što više podataka o misterioznoj supstanci koja čini veći dio svemira.

Da li je moguć život na planetama izvan našeg solarnog sistema i postoje li drugi oblici života

Osim toga, teleskop "James Webb" će se koristiti i za istraživanje o tome da li je moguć život čovjeka na planetama izvan našeg solarnog sistema. Kamerama na teleskopu bit će napravljene fotografije drugih planeta, a kako bi se dobio uvid o (ne) postojanju vode i o drugim naznakama života.

Profesor Martin Barstow je učestvovao u razvoju teleskopa. Ukazao je da će biti upotrebljiv i za otkrivanje vanzemaljskih oblika života.

"Naučit ćemo o porijeklu univerzuma, kako je nastao život i možda o drugim oblicima života, iako to ne mogu garantovati", rekao je Barstow.

Među onima je koji smatraju da je lansiranje ovog teleskopa početak nove ere u astronomiji.

Teleskop je nazvan po bivšem dugogodišnjem čelniku NASA-e. Osjetljiv je 100 puta više od teleskopa Hubble.

Dok se Hubble koristio optičkim i ultraljubičastim talasnim dužinama, "James Webb" se koristi infracrvenim zrakama prodirući kroz oblake gasa i prašine gdje nastaju zvijezde.

Novi teleskop može posmatrati objekte koji su znatno više udaljeni, u poređenju s drugim teleskopima. Bit će lansiran iz Francuske Gvajane između 13:20 i 13:52 sati po našem vremenu.

Njime će upravljati Naučni institut za svemirski teleskop u Baltimoreu.


Podijeli

Komentari