Misija na Mjesecu

Kina otkrila "signale vode" na površini Mjeseca

Kineski svemirski program CNSA prvi je otkrio signale vode direktno s povrišine mjeseca zahvaljujući lunarnoj sondi Chang'e-5.

Novo otkriće predstavlja još jedno značajno dostignuće za CNSA, program koji ambiciozno smanjuje zaostatak za dvije historijske svemirske supersile, SAD-om i Rusijom.

U proteklim godinama, zahvlajujući brojnim orbitalnim opservacijama i mjerenjima, ustanovljeno je da voda na Mjesecu postoji. Prošle godine je kalifornijska kompanija Masten Space System saopćila da razvija robotskog rovera koji će moći "rudariti led" na Mjesecu kako bi budućim lunarnim staništima osigurao vodu i kisik.

Prema kineskom svemirskom programu, rover ili lunarna sonda dosad nikad nisu otkrili vodu na Mjesecu. U novom istraživanju objavljenom u magazinu Science Advances naučnici su detaljno opisali kako lunarno tlo na mjestu slijetanja sonde sadrži manje od 120 grama vode po toni. Sva ova očitanja su mnogo manja nego na Zemlji, ali ipak potvrđuju postojanje vode u blizini landera.

Sonda Chang'e-5 je koristila svoj lunarni mineraloški spektrometar (LMS) za mjerenje spektralne refleksije regolita i stijena. Rezultati su bili u skladu s prvom analizom uzoraka stijena uzetih pomoću lunarne sonde.

Američka NASA i ruski Roscosmos glavni su "igrači" u svemirskim inovacijama i otkrićima, a taj trend traje godinama. NASA je prošle godine obavila prvi kontrolisani let na Marsu pomoću svog helikoptera Ingenuity, a u oktobru je Rusija postala prva država koja je u svemir poslala filmsku ekipu te time preduhitrila američku kompaniju SpaceX i holivudskog glumca Toma Cruisea.

Kina ulaže velike napore kako bi također postala svemirska supersila, a nedavno je objavila niz fotografija daleke, odnosno tamne strane Mjeseca. Prošle godine je saopćila da razvija reaktor nuklearne fisije za Mjesec, koji bi mogao biti 100 puta snažniji od onog koji razvija NASA.

Cilj Kine je da prije američke vlade i SpaceX-a pošalje ljude na Mars i to do 2033. godine.

Podijeli

Komentari