Najjači teleskop

Lansiran teleskop James Webb

Najsnažniji teleskop na svijetu "James Webb" vrijedan 10 milijardi dolara lansiran je danas u 13:20 sati po našem vremenu iz Francuske Gvajane.

Riječ je o infracrvenom teleskopu koji je NASA razvila u saradnji s Evropskom i Kanadskom agencijom za svemir, a zamjena je za Hubble teleskop.

Novim teleskopom će biti moguće ostvariti uvid u to kako je kosmos izgledao 100 miliona godina ove Velikog praska. Poređenja radi, teleskop Hubble je omogućavao uvid u univerzum 400 miliona godina nakon Velikog praska.

Astronomi teleskop "James Webb" žele iskoristiti i za proučavanje super masivne crne rupe za koju se vjeruje da je u središtu udaljenih galaksija. Cilj je dobiti što više podataka o misterioznoj supstanci koja čini veći dio svemira.

Osim toga, koristit će se i za istraživanje o tome da li je moguć život čovjeka na planetama izvan našeg solarnog sistema. Bit će upotrebljiv i za otkrivanje vanzemaljskih oblika života.

Nazvan je po bivšem dugogodišnjem čelniku NASA-e. Osjetljiv je 100 puta više od teleskopa Hubble. Njime će upravljati Naučni institut za svemirski teleskop u Baltimoreu, piše Sky News.

Podijeli

Komentari