NSBiH uputio dopis UEFA-i za odgađanje utakmice baraža sa Sjevernom Irskom

Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NSBiH) je danas zvanično uputio dopis Evropskoj nogometnoj federaciji (UEFA) u kojem traži da se odgodi utakmica baraža za plasman na EURO 2020 između selekcija BiH i Sjeverne Irske, koja prema kalendaru takmičenja treba da se igra 26. marta u Zenici.

U dopisu je, između ostalog, navedeno da situacija sa širenjem koronavirusa u našoj zemlji ima tendenciju da postane mnogo ozbiljnija, te da su relevantne institucije na državnom nivou već poduzele odgovarajuće mjere. Te mjere obuhvataju zabranu javnih okupljanja, održavanje sportskih događaja, kao i zabranu ulaska u zemlju za građane Italije, Njemačke, Francuske, Španije, Irana, Koreje i Kine.

NSBiH dalje obavještava UEFA-u da svi državljani BiH koji dolaze iz navedenih područja moraju biti u obaveznom 14-dnevnom karantinu, kao i u samoizolaciji ako dolaze iz drugih područja u kojima se pojavio koronavirus (COVID19). To znači da većina bh. igrača ne bi mogla igrati utakmicu play-offa, te NSBiH moli da se još jednom razmotre svi rizici koji bi nastali u slučaju odigravanja ovog susreta.

U dopisu se na kraju naglašava da je Savez u stalnom kontaktu s odgovarajućim državnim institucijama, te da su sve aktivnosti NSBiH u skladu s preporukama i odlukama ovih institucija.

Podijeli