Evropa

Velež će jedini braniti boje Mostara u Evropi

Velež će nakon tri decenije posta zaigrati u Evropi. Rođeni su sezonu u Premijer ligi BiH okončali na trećoj poziciji i naredne sezone će braniti boje naše zemlje u UEFA konferencijskoj ligi.

Ova sezona će ostati upamćena za navijače Veleža i po još jednom podatku.

Naime, Velež je prvi put od osnivanja zajedničke Premijer lige BiH (sezona 2002/2003), ostvario bolji plasman od Zrinjskog.

Velež je u sezoni 2000/2001 bio petoplasirani, a Zrinjski na 13. mjestu, međutim tu sezonu su igrali samo klubovi iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Velež će biti i prvi put jedini predstavnik Mostara u Evropi, jer je Zrinjski sezonu okončao na petom mjestu i tako nije uspio izboriti plasman u evropska takmičenja.

Zrinjski je najbolji bh. klub u Evropi sa koeficijentom od 8.000, a igrali su i osam sezona u nizu u Evropi. Sada ih očekuje pauza od najmanje jedne sezone.

Velež će u prvu evropsku sezonu nakon rata ući sa koeficijentom 1.075.

Obizrom da se Velež iz sezone u sezonu diže, a da je Zrinjski godinama konstantan u vrhu bh. fudbala, nije isključeno da Mostar u narednim sezonama ima dva kluba na evropskoj sceni.

Velež je pobjedom protiv Mladosti u zadnjem kolu osigurao treću poziciju na tabeli, te su ove sezone osvojili ukupno 61 bod.

Nakon utakmice trener ovog tima Feđa Dudić nije mogao da sakrije svoje emocije i čak je pustio suzu.

Dudić je nakon slavlja sa svojim igračima dao i izjavu za SportSport.ba.

"Inače moram reći da nisam nešto emotivan i ne plačem često. Kada je sviran kraj i kada sam vidio oduševljenje navijača pomalo postajem svjestan šta smo napravili ove sezone. 33 godine su trebale proći da Velež bude tu gdje treba da bude. Prije svega ovaj poslijeratni period gdje su bile velike turbulencije gdje se igrala druga liga, vraćalo se, borilo za opstanak vazda. Ovo je velika nagrada za navijače da konačno slave nešto što su možda njihovi roditelji slavili kada su gledali tada velike generacije. I mi smo se konačno upisali u tu jednu zlatnu generaciju koja će se dugo pamtiti jer će Velež nakon dugo vremena igrati evropsku utakmicu", rekao je Dudić.

Osvrnuo se i na projekt čelnika kluba u prethodnim godinama koji je krunisan plasmanom u Evorpu.

"Ovo nije ništa slučajno. Ovo je projekt koji je krenuo prije četiri godine kada je stigla nova uprava. Dvije godine borbe u federalnoj ligi i treća godina tek se ušlo u Premijer ligu. Prva godina kada sam ja došao isto velika borba za opstanak. Ali, imali smo rast tendeciju prema naprijed i znali smo šta hoćemo", kaže Dudić i nastavlja.

"Sada se ponovo vraćam na onaj intervju za vaš portal u Visokom kada sam rekao da će se sada i Velež nešto pitati . Svi su se smijali, ali evo hvala Bogu 30. maja Velež je u Evropi i Velež je završio treći na tabeli."

Velež je na tabeli završio ispred gradskog rivala Zrinjskog.

"Znam koliko to znači i osjeti sam derbi i šta znači pobjeda u derbiju, a posebno završiti sezonu ispred Zrinjskog i sigurno je to još jedna dodatna satisfakcija na ovo sve".

Nema puno vremena za odmor, ali Dudić je poručio da su igrači zaslužili da se opuste nakon stresne sezone.

"Treba proslaviti. Želimo večeras proslaviti s našim navijačima i ne sumnjam da će nas dočekati u Mostaru u velikom broju. Moramo se opustiti jer je bilo puno stresnih mečeva. Sutra već imamo sastanak u 12 sati s igračima. 10. juna već prozivka, ali prozivka koja nikada neće biti ljepša i draža jer će to biti treninzi koji će biti namijenjeni prvoj evropskoj utakmici", zaključio je Dudić.

Podijeli

Komentari