Mostar domaćin Državnog prvenstva u cestovnom biciklizmu

Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu, odnosno utrka "Hercegovina Classic", održat će se u nedjelju, 27. septembra, u Mostaru u organizaciji udruženja "Hercegovina bicikl", Biciklističkog kluba (BK) Mostar i Biciklističkog saveza BiH.

Na prvenstvu će nastupiti najbolji cestovni biciklisti Bosne i Hercegovine koji će se boriti za UCI bodove koji se računaju za kvalifikacijsku normu za Olimpijske igre, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici BK-a Mostar.

Po riječima predsjednika udruženja "Hercegovina bicikl" Tonija Zorića, na prvenstvu će nastupiti bh. biciklisti u svim kategorijama.

"Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo biti domaćinom jednog Državnog prvenstva, zapravo jedne od najbitnijih utrka gdje se biciklisti bore za naslov državnog prvaka i vrijedne UCI bodove. Utrka Državnog prvenstva ove godine nosi naziv 'Hercegovina Classic', u njoj će i Mostar i Hercegovina imati nekoliko svojih predstavnika, a naša želja je da predstavimo Hercegovinu kao zemlju sporta i prikažemo je kao poželjnu turistički destinaciju", kazao je Zorić.

Biciklizam u Hercegovini u velikoj je ekspanziji, a u mnogo tome je, navode iz "Hercegovina bicikla", pridonio i rad ove dva udruženja koje rade na poboljšanju uvjeta za bavljenje biciklizmom u smislu izrade biciklističke infrastrukture, turističke ponude, te predstavljanju biciklizma kao sporta i zdravog načina življenja.

"Hercegovina bicikl" i BK Mostar zajedno s Uredom Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za europske integracije, kao nositeljem projekta, početkom oktobra organiziraju edukaciju cikloturističkih vodiča, kao i biciklijadu Upoznaj Hercegovinu - "Franciskana", a ove aktivnosti organiziraju se u okviru projekta prekogranične suradnje "Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore - Cycling Rural", kojeg financira Europska unija.

"Organizacija edukacije cikloturističkih vodiča provodi se u cilju širenja cikloturističke ponude ZHK-a, kao i cijele Hercegovine, kroz projekt Cycling Rural, a nastavno na ovaj projekt organizirat ćemo i biciklijadu kroz neke od najljepših krajolika koje Hercegovina nudi, kako bismo na najbolji način prezentirali sav cikloturistički potencijal ovog kraja. Tokom vožnje sudionici će moći obići Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu, Međugorje, Kravice, Franjevački samostan i muzej na Humcu, Koćušu, Avanturistički park Peć Mlini, seosko gospodarstvo Marića gaj u Grudama, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na ovim dionicama", kazao je Zorić.

Dodao je kako se osim širenja cikloturističke ponude veliki napori ulažu i u rad s najmlađim skupinama i promociju profesionalnog biciklizma u Hercegovini.

"Već šest godina u nizu organizatori smo Državnog prvenstva u brdskom biciklizmu, a sada zajedno s Biciklističkim savezom BiH već drugu godinu organiziramo i Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu. Vjerujemo kako ćemo i ove godine unatoč problemima s pandemijom i teškim uvjetima u kojim se nalazimo uspješno iznijeti ovaj projekt te opravdati povjerenje koje nam je dano za organizaciju ovako važnog događaja za biciklizam u BiH", dodao je Zorić.

Start utrke planiran je u 12 sati ispred tržnog centra Mepas Mall, odakle će biciklisti voziti zatvorenu vožnju kroz grad, a nakon toga ih čeka uspon prema Gorancima i borba za naslov državnog prvaka.

Utrka se organizira uz pomoć generalnog pokrovitelja Federalnog ministarstva kulture i sporta, partnere Sportski savez Grada Mostara i Ministarstvo unutarnjih poslova HNK-a, te sponzore.

Podijeli