U martu peto izdanje Mostar Run Weekenda

UdruženjeKinezis i ove godine organizira "Mostar Run Weekend", koji će se kroz tri utrke za sve uzraste, održati u subotu, 20. marta, pod sloganom "Nada".

Već tradicionalna sportsko-rekreativna manifestacija označava početak turističke sezone u gradu na Neretvi, a u iznimno neizvjesnim vremenima, organizatori manifestacije ističu kako kroz trčanje uspijevaju ukazati na važnost kretanja i aktivnog životnog stila za zdravlje populacije.

Naglašavaju kako unatoč pandemiji covida-19, trčanje kao aktivnost koja se odvija na otvorenom i bez fizičkog kontakta predstavlja važan segment zaštite tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Mostar Run Weekend zamišljen je kao manifestacija za cijelu porodicu, odnosno ljude različitih godina, od djece do onih starijih, i sastojat će se od polumaratona, utrke građana i utrke za djecu.

Središnji događaj manifestacije 5. mostarski polumaraton i ove godine trčat će se certificiranom stazom preko sedam gradskih mostova, što je postao i zaštitni znak utrke.

"Staza utrke zamišljena je kao trkačka razglednica, tako da prolazi kraj velikog broja prirodnih i kulturnih znamenitosti grada Mostara. Pored profesionalnih atletičara, u utrci polumaratona sudjeluje veliki broj rekreativaca koji vrijedno treniraju kako bi mogli istrčati dužinu od 21,1 kilometar. Motivaciju za sudjelovanjem u ovakvoj utrci često prati promjena pasivnih životnih navika što uvelike utječe na zdravlje trkača, pa možemo reći da je trčanje u službi podizanja kvalitete života", ističu iz udruge Kinezis.

Dodaju kako je pozitivan trend vidljiv i kroz trkače koji su trčali sva četiri izdanja ovog polumaratona, a što su organizatori nagradili popustom od 50 posto na kotizaciju za natjecanje.

Plaćanja kotizacije bit će oslobođeni i trkači koji su u zadnjih pet godina istrčali polumaraton ispod 1:15 i trkačicama ispod 1:22.

Poseban dio manifestacije bit će utrka građana u dužini od četiri kilometra.

Utrka koja prolazi samim centrom grada ima za cilj privući što veći broj građana, od onih mlađih do najstarijih, tako da osjete pozitivne efekte sudjelovanja u ovakvoj manifestaciji te se nakon niza godina bez tjelesne aktivnosti odluče obući tenisice i pokrenuti.

Utrka ima i humani karakter jer se svake godine dio kotizacija usmjeri za pomoć nekoj od partnerskih organizacija.

Ove godine sa sloganom 'Nada' podržati ćemo udrugu 'Novi pogled' koja prvenstveno okuplja žene oboljele od karcinoma dojke i ostalih malignih bolesti. Cilj ove udruge je psihološka podrška i pomoć oboljelim ženama i njihovim obiteljima tijekom i poslije liječenja, te podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju.

Vremenski limit za završetak utrke građana postavljen je na 60 minuta od starta, što svima koji žele sudjelovati omogućuje da i šetnjom u ovoj utrci mogu podržati nastojanja organizatora.

Utrka za djecu u dužini od jednog kilometra s besplatnim sudjelovanjem i medaljama za sve sudionike zamišljena je kao pokretni festival gdje će djeca kroz smijeh pretrčati zadanu dionicu, osjetiti zadovoljstvo prolaska kroz cilj i dobiti medalju za sudjelovanje.

"Proglašavanje pobjednika u ovoj utrci još je jedan segment promocije trčanja i tjelesne aktivnosti u kojoj trebaju sudjelovati sva djeca bez obzira na njihove predispozicije i sposobnosti. Pobjednici ove utrke su sva djeca koja sudjeluju i prođu ciljnu liniju", navode organizatori.

Prijave za sve utrke otvorene su do 1. marta na službenoj internetskoj stranici www.kinezis.ba, a osim Udruge Kinezis, koja je nositelj projekta, samoj organizaciji posebnu čar daju volonteri koji su, kako kažu, neophodni za organizaciju ovakve manifestacije.

"Lijepa slika suradnje i zajedništva koju uspijemo realizirati kroz našu manifestaciju čini nas ponosnima i daje snagu da nastavimo s našim aktivnostima i promocijom Mostara i Hercegovine kao destinacije za aktivni turizam", poručili su iz Udruženja Kinezis.

Podijeli