CIK donio odluku, izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra

Centralna izborna komisija BiH donijela je na današnjoj hitnoj sjednici odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Mostaru 20. decembra.

Izbori u gradu na Neretvi tako će se održati nakon 12 godina. Za ovu odluku glasalo je šest članova CIK-a, a protiv je glasao jedino Vlado Rogić.

“Svim srcem želim izbore u Mostaru, ali ovakvu odluku neću i ne mogu podržati iz samo jednog razloga. Navedeno je da se 20. decembra trebaju održati izbori, zatvaraju se glasačka mjesta u 19 sati, a to je samo četiri dana prije najradosnijeg katoličgog blagdana Božića, tri dana prije Badnjeg dana. Podsjećam vas i pitao sam neke od vas, da je drugačija situacija da se radi o Bajramu o pravoslavnom Božiću ili nekom drugom vjerskom blagdanu, da li bi pristali da se u vrijeme tih svetih dana provode izbori”,  kazao je tokom diskusije član CIK-a Vlado Rogić dodajući da nisu ispunjeni uslovi da se izbori u Mostaru održe 20. decembra.

Rogić je “zamolio članove CIK-a da danas ne glasaju za ovu odluku, te da bi u februaru 2021. godine mogli biti održani izbori”.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar, tokom rasprave poručio je Rogiću da razumije sve što je rekao, ali da je prijedlog odluke došao na ovaj datum jer se radi o lokalnim izborima 2020. godine.

“Kako bi mogli pravdati građanima da su ovo lokalni izbori 2020. da imamo izmjene Izbornog zakona BiH, a da se izbori održavaju tek u 2021. godini. Moj je prijedlog da glasamo za odluku koja je predložena, a to je 20. decembar. Razumijem vas kolega, razmišljali smo i o drugim datumima, da to bude 13. decembra. Imali smo nažalost situaciju da je zakon stupio na snagu tek u subotu (18. juli), da u zakonu imamo rok od minimalno 150 dana da raspišemo izbore i zato smo morali odabrati 20. decembra”, poručio je Bakalar.

Članica CIK-a Vanja Bjelica – Prutina naglasila je da se izbori rapisuju u skladu sa Izbornim zakonom BiH najmanje 150 dana prijed održavanja izbora, a to je danas.

“Zakon kaže da se izbori održavaju nedjelju, osim ako se nedjelja podudara sa vjerskim praznikom. Nedjelja 20. decembra nije vjerski praznik, dužni smo postupiti u skladu sa zakonom i raspisati izbore u Mostaru 20. decembra”, navela je ona.

Ahmet Šantić, član CIK-a u svom je izlaganju podsjetio da se mnogo pričalo o donošenju odluke i datumu održavanja izbora u Mostaru, te da je posljednji put odluku o održavanju izbora u Mostaru ova institucija donijela 2008. godine.

“Građani grada Mostara željno iščekuju datum i taj dan kada će se demokratija vratiti formalno u Mostar. Došli smo do tačke da ne smijemo zbog građana Mostara praviti poteze koji bi nas vodili unazad. Razmijem kolegu Rogića, i senzibilitet svih građana Mostara, ali ovo je jedini datum koji je preostao da se mogu održati izbori u Mostaru”, poručio je Šantić.


Podijeli