29 godina

Obilježavanja 29. godišnjice zločina u Stocu i logoru Koštana bolnica

Na platou ispred nekadašnjeg logora, “Koštane bolnica“ u Stocu, Udruženje logoraša Stolac će sutra od 19.30 sati obilježiti Dan logoraša i Dan progona i stradanja Bošnjaka Stoca.

Nakon toga, od 20.30 sati na platou “Stare tepe“ u Stocu bit će upriličena i promocija nove knjige udruženja “Hercegovački krugovi pakla“.

– U srijedu, 4. augusta 1993. godine, prije 29 godina, i posljednji građani Stoca bošnjačke nacionalnosti su protjerani s ovog područja, dok je kroz logore Stoca prethodno prošlo oko 3.000 osoba, a sve to nakon izdaje zajedničke borbe i ciljeva od strane Hrvatskog vijeća obrane, dogovorenih na počecima agresije na zajedničku državu BiH. U izdaji svojih dotadašnjih saboraca Armije RBiH, te određenog broja bošnjačkih pripadnika HVO sa ovih područja, realizacija novozacrtanih ciljeva je podrazumijevala političku i vojnu izdaju, torture i zatvaranje svojih najbližih komšija, sugrađana i svih koji se nisu uklapali u ‘novo rješenje’. S namjerom realizacije takvih ciljeva, i nadaleko poznata ‘Koštana bolnica’ je u tim vremenima poslužila kao koncentracioni logor smrti za Bošnjake – navodi Savez logoraša u BiH u saopćenju za javnost.

Savez, zajedno sa svojim članicama, udruženjima logoraša širom BiH, drugim NVO, međunarodnim institucijama, ambasadama, ali i brojnim savjesnim pojedincima, posljednje dvije godine intenzivno naglašava potrebu zakonskog rješavanja pitanja logoraša kao marginalne kategorije društva.

-Insistiramo, i u kontinuitetu radimo na tome da se konkretno, pa i sa kašnjenjem od skoro tri decenije, svi zajedno dodatno založimo i usvojimo adekvatan zakon o žrtvama ratne torture – saopćeno iz Saveza logoraša u BiH.


Podijeli

Komentari