Kazne

Od danas kazne za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

Negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca od danas je u Bosni i Hercegovini zabranjeno zakonom, a onima koji ga prekše prijete kazne zatvora.

Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH objavljena je juče u Službenom glasniku BiH, što znači da nove odredbe stupaju na snagu već danas.

Podsjetimo, Incko je 23. jula je objavio da je iskoristio Bonske ovlasti i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

“Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupee određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navedeno je u odluci.

Ova odluka odlazećeg visokog prestavnika u BiH izazvala je brojne reakcije, a zvaničnici iz Republike Srpske su donijeli odluku da neće učestvovati u radu na nivou državnih institucija.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su svako nametanje zakona na nivou Bosne i Hercegovine.

Podijeli

Komentari