9. Januar

State Department: Istražiti veličanje ratnih zločina na “Dan RS”

Sjedinjene Države jučer su pozvale vlasti BiH da istraže izvještaje o veličanju ratnih zločina tokom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici.

“Pozivamo nadležne vlasti da neodgodivo istraže te incidente te da se utvrde odgovorni”, rekao je portparol State Departmenta u izjavi.

“Sjedinjene Države duboko su zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločina i provokativnim incidentima usmjerenima na povratnike u entitetu Republici Srpskoj tokom vikenda”, rekao je portparol.

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci paradom obilježile 9. januar, koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik uprkos činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prilikom poručio kako je Republika Srpska država.

Proslava je uključila i defile pripadnika uniformisane i sšecijalne policije, a na počasnom mjestu bili su osuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurevića, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravosnažno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući genocid u Srebrenici.

Podijeli

Komentari