Dugoročna prognoza

Suho i pretežno sunčano vrijeme od 23. februara do 8. marta

Stabilno anticiklonalno polje nad Bosnom i Hercegovinom od 23. februara do 8. marta uslovit će suho i pretežno sunčano vrijeme.

Veće pozitivno odstupanje srednje temperature zraka smanjit će blagi jutarnji mrazevi u Bosni. U kotlinama i duž riječnih tokova Bosne u prijepodnevnim satima očekuje se magla i niska oblačnost. Kako se očekuje stabilno i relativno toplo vrijeme do kraja mjeseca, već sad se mogu potvrditi prognoze za suh i nadprosječno topao februar, javlja Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -2  do četiri stepena celzija u Bosni, na jugu zemlje do 8 stepeni celzija. Najviše dnevne temperature između 13 i 17 stepeni celzija, u Hercegovini do 20 stepeni celzija. Na područjima s dugotrajnom maglom maksimalne temperature do 12 stepeni celzija.

U prvoj sedmici marta prema raspoloživim prognostičkim modelima prognozira se suho i nešto svježije vrijeme s temperaturama nešto malo iznad prosjeka za ovo doba godine. Jutarnji mrazevi mogući su u centralnim područjima Bosne i na planinama. Od 6. marta do kraja prognoziranog perioda očekuje se naoblačenje s kišom i pljuskovima. U centranim područjima nije isključen i snijeg.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -2 i 4 stepena celzija u Bosni, deset stepeni celzija u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između osam stepeni celzija i 13°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 15°C, saopćeno je iz FHMZBiH.

Podijeli