Zdravstveni radnici HNK održali još jedan protest ispred Vlade HNK

Predstavnici zdravstvenih radnika istaknuli su kako neće odustati od svojih prava, nego će se za njih boriti još jače i više, ako se njihovi zahtjevi i dalje budu ignorirali.

Ključni ljudi, odgovorni za trenutni kolaps u zdravstvenom sistemu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kao i za potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva, ponovno se nisu obratili zdravstvenim radnicima, ali mi nećemo prestati tražiti svoja prava, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković u četvrtak nakon protestne šetnje zdravstvenih radnika.

“Ono što je nakon naše najave da ćemo danas doći ispred zgrade Vlade postavljeno na službenoj stranici Vlade je da će se u utorak napraviti sveobuhvatni sastanak sa svim finansijerima zdravstvenog sistema u HNK-u, kako bi se zajedno s reprezentativnim sindikatom pokušao postići dogovor oko uslova kolektivnog ugovora. Porazno je što se taj sastanak organizira tek sada, jer to je trebalo biti prvo u nizu”,  istakao je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kazao je kako su dan prije štrajka od policije dobili obavijest da će se protestna šetnja odmah prekinuti ako na njoj bude prisutno više od 30 ljudi.

“Ispoštovali smo epidemiološke mjere, kao što smo to i uvijek dosad činili, ali sljedeći put kad krenemo povući ćemo sve zdravstvene radnike iz bolnica, a ostaviti samo one najuže da se brinu o našim pacijentima. Ako policija bude reagirala prema nama i odvede nas, mi svakako nemamo novca da platimo kazne i rado ćemo služiti u zatvoru”, kazao je Anić.


Podijeli