MUP HNK-a izdao 121 prekršajni nalog u prvih deset dana akcije 'Motocikl'

Policijska uprava (PU) MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona kroz operativnu akciju "Motocikl" od 1. jula do 10. jula kontrolirala je 207 motociklista, od kojih je iz prometa isključila njih 11 te izdala 121 prekršajni nalog sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama BiH.

Kontinuiranim praćenjem i analizom stanja sigurnosti prometa u ovom kantonu uočeno je da znatan broj vozača motocikla nepoštivanjem prometnih propisa ugrožava svoju sigurnost i sigurnost drugih učesnika u prometu, saopćeno je na službenoj internetskoj stranici MUP-a HNK-a.

"Posebno je uočeno kako velik broj motociklista u vožnji ne koristi zaštitnu kacigu, vozi neregistrirani motocikl, stvara preveliku buku, upravlja motociklom bez položenog vozačkog ispita 'A' kategorije, te obijesnom vožnjom ugrožava sigurnost prometa na cestama", ističu iz MUP-a HNK.

Uzimajući u obzir sve navedeno, PU MUP-a HNK-a provodi navedenu akciju od 1. jula sve do 30. septembra s pojačanom kontrolom prometa i težištem na sankcioniranje motociklista koji se protupravno ponašaju, a sve u cilju smanjenja prometnih nezgoda i stradalih, stoji u saopćenju.

Podijeli