HNK

Herceg: Usvojen najbolji Budžet

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona u utorak je usvojila Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK-a za 2022. godinu i Prijedlog Izmjena i dopuna o izvršenju Budžeta HNK za 2022. godinu, saopćeno je iz Vlade ovog kantona.

Govoreći o Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta HNK-a za 2022. godinu, predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg istakao je kako se radi o “ozbiljnom i sveobuhvatnom dokumentu kojim je ova Vlada potvrdila svoju širinu, socijalnu i svaku drugu osjetljivost, stratešku i razvojnu viziju, a prije svega odgovorno, racionalno i domaćinsko upravljanje javnim financijama”.

– Unatoč svim izazovima, ali i ozbiljnim sigurnosno-privredno-financijskim pa i evo opet pandemijskim poremećajima i nedaćama koje se na globalnom nivou događaju i čije posljedice itekako osjećamo – s navještajem onih još i snažnijih pa i dalekosežnijih – s neskrivenim ponosom ističem kako stabilnost javnih financija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jednako kao i funkcioniranje svih vitalnih segmenata u našemu društvu, nikada nisu dovedeni u pitanje – poručio je Herceg.

Vlada je, kazao je Herceg kroz metaforu, ploveći poprilično nemirnim vodama, prepunim prepreka i izazova uspješno odgovarala na sva iskušenja.

– A kroz ove Izmjene i dopune Budžeta koje su pred vama vidljivo je da želimo napraviti još snažniji iskorak u korist naše cjelokupne zajednice, svih naših građana, cijeloga društva. Iskorak o kojemu govorim i koji ovaj dokument predviđa puna je potpora jedinicama lokalne samouprave, našim općinama i gradovima, kako za njihove razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte, tako i na svim drugim poljima koja su naša izravna mjerodavnost ili ih sufinanciramo – podvukao je on.

Dodaje kako su uspjeli zadovoljiti sve zahtjeve i traženja svih resora, sektora i jedinica lokalne samouprave.

– Kroz sedam godina rada ove Vlade očuvali smo stabilnost, otvorili razvojnu dimenziju Budžeta, iz godine u godinu, povećavamo suficit koji usmjeravamo prema općinama i gradovima i zajedničkim institucijama, uspijevajući kontinuirano povećavati i primanja svih budžetskih korisnika. U okolnostima u kojima živimo, ali i u usporedbi s našim okruženjem, rezultate i dosegnutu razvojnu budžetsku dimenziju, smatram našim uspjehom i opravdanim razlogom za zadovoljstvo – naglasio je Herceg.

Naveo je kako je lično ponosan na činjenicu da su, u odnosu na početne prijedloge tzv. Rebalansa, napravili značajne pomake, osobito kada su u pitanju učenici osnovnih škola.

– Osiguravši sredstva za nabavu svih udžbenika i priručnika za sve učenike javnih osnovnih škola u Kantonu, dakle od 1. do 9. razreda, u potpunosti smo rasteretili općine i gradove i značajno olakšali ovaj veliki izdatak našim porodicamas djecom koja su u osnovno-obrazovnom sistemu. Precizno – 16.195 školaraca dobit će besplatne udžbenike – rekao je on.

Heceg je dodao kako će proces nabave provesti Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na način da će financijska sredstva dostaviti školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima u septembru odnosno na početku nove školske godine.

– Ovim smo Izmjenama i dopunama Budžeta za tu namjenu osigurali cca 3 milijuna KM. Danas želim istaknuti i našu opredijeljenost da kontinuirano poboljšavamo materijalni status korisnika koji svoja prava ostvaruju na temelju Zakona o zaštiti porodice s djecom što je vidljivo i iz predloženih Izmjena i dopuna Budžeta. Imajući u vidu da se ukupna privredna i financijska situacija usložnjava što vodi snažnim poskupljenjima koje, kao i cijeli svijet, trpi i naša zajednica, a opet na poseban način osjete nezaposlene osobe, odlučili smo svim nezaposlenima (27.552) koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje HNK-a osigurati isplatu jednokratne novčane potpore u iznosu od 100 KM po osobi – rekao je Herceg.

Vlada je ovim dokumentom predvidjela, kako navodi, i značajno povećanje novčanih podrška za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnomu odnosu.

Vlada je ovim dokumentom predvidjela, kako navodi, i značajno povećanje novčanih podrška za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnomu odnosu.

– Povećali smo i sredstva koja planiramo izdvojiti za egzistencijalnu podršku borcima, kao i udruženjima koje brinu o borcima i povratnicima. Pokazali smo razumijevanje za naše vjerske službenike, te planirali sredstva za rješenje pitanja njihova zdravstvenog osiguranja. Upoznati ste s činjenicom da kontinuirano brinemo o našemu visokom obrazovanju. Tako smo i u ovim Izmjenama i dopunama Budžeta, ponovno povećali grant sredstva za 10-ak posto, te prepoznali ulogu i značaj obje naše visokoškolske ustanove – smatra Herceg.

Dalje je naveo kako su povećana izdvajanja za kulturu, sport, kulturne institucije, obje mostarske pozorišne kuće, Hrvatsko narodno kazalište i Narodno pozorište.

Otkriva i to da su planirali značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih stanica, školskih i sportskih objekata i infrastrukture, dovršenje radova na zgradi kantonalne Skupštine, Kantonalnog suda, kao i za proces obnove i prenamjene hotela “Ero” u zgradu Vlade HNK-a.

– Na osobit način želim izdvojiti nastavak i stalno povećane potpore u poljoprivredi, privredi i turizmu. Značajno smo povećali namjenska sredstva za vodoprivredu gdje su ukupna budžetska izdvajanja time premašila 8 milijuna KM, te za održavanje cesta koje su u mjerodavnosti HNK-a na kojoj su stavci izdvajanja dosegnula 14 miliona KM. Podsjetit ću vas na još jednu bitnu činjenicu, Vlada u cijelosti ispunjava sve obveze preuzete potpisanim kolektivnim ugovorima, bilo da se radi o našim učiteljima, nastavnicima ili profesorima, uposlenicima u pravosuđu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ili državnim službenicima i namještenicima, kao i kada su u pitanju radnici u zdravstvu – dodao je on.

Ističe kako su prošle sedmice potpisali i novi kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora i stomatologa kojim su liječnicima osigurali dostojanstvo vezano za njihova primanja i druga prava, dostojanstvo koje, smatra Herceg, svakako zaslužuju.

– Sve ove aktivnosti, posebna ova osjetna povećanja primanja u svim profesijama koje su vezane za naš budžet, pomažu ostvarenje našeg zajedničkog cilja i jasne opredijeljenosti da uspješno odgovorimo krizama i, povrh svega, zaustavimo odljev mladih i visokoobrazovanih osoba. Naime, pored financijske potpore mladim naučnicima stipendija za sve studente, 2.700 stipendija na godišnjem nivou, to se najbolje vidi i na pozicijama vježbenika/pripravnika, na kojima ove godine dodatno izdvajamo oko 1.5 miliona za prvo radno iskustvo – naglasio je.

Još je kazao kako uskoro raspisuju novi javni poziv za novi krug prijema vježbenika, tako da će u mandatu ove Vlade prvo radno iskustvo ostvariti oko 1.000 mladih ljudi iz HNK-a.

– Nismo zaboravili obećanje o pomoći, budžetskim i namjenskim sredstvima, potresom pogođenim područjima našeg kantona. Za tu namjenu u Rebalansu smo predvidjeli 400.000 KM. Očekujemo kako će naša Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo iz Namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nepogoda za ova područja izdvojiti i dodatna sredstva – zaključio je predsjednik Herceg, izrazivši zadovoljstvo Prijedlogom Izmjena i dopuna Budžeta za ovu godinu, jer omogućuje osjetne promjene, iskorake i bolju budućnost svim stanovnicima HNK-a.

Podijeli

Komentari