Ekološka akcija

Ispitivanje vode na jezeru rudarskog kopa Vihovići

Ekološka akcija ispitivanja kvalitete vode i životnih uslova na lokalitetu jezera na rudarskom površinskom Kopu Vihoći danas će provesti Ekološko udruženje “Eko kop” iz Mostara.

Iz udruženja navode kako je cilj stvaranja uslova za rekultivaciju i realizaciju sportsko-rekreacijskog centra kop Vihovići.

“Oko jezera je primijećeno stanište različitih ptica, patki, žaba, a imamo i primjere u kojem su ribari izlovili solidne kapitalce različitih riba. Akcija je planirana u saradnji s roniocima i ribarima iz Ekološko-ronilačkog kluba ‘Leut’ Mostar i Ribolovnog društva ‘Neretva 1933′”, istaknuto je u saopštenju.

Predviđeno je da ronilačka ekipa, predvođena voditeljem jedinice za spašavanje na vodi Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Draganom Popovcem, ispita parametre na određenim dubinama, kao i temperaturu i stepen zamućenosti jezera.

"Planirano je uzimanje uzoraka vode i mulja kako bi se ispitala biohemijska kvaliteta vode, kao i sportski ulov par primjeraka ribe iz jezera, kako bi se uzorci poslali na analizu te utvrdila kvaliteta prirodnog ambijenta u kojem su nastanjene. Svi prikupljeni uzorci poslat će se na analizu u licencirane ustanove, a rezultati testiranja bit će javno objavljeni" navedeno je u saopštenju.

Podijeli

Komentari