Dodjela u GV

Nelson i Sattler počasni građani Mostara

Svečana sjednica Gradskog vijeća (GV) Mostara na kojoj su dodjeljena javna priznanja počasnog građanina Grada Mostara ambasadoru SAD u BiH, Ericu Nelsonu i šefu Delegacije EU, Johannu Sattleru održana je danas.

Plakete su im uručili gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić i predsjednik GV Mostara Salem Marić.

Predsjednik GV Mostara Salem Marić je rekao kako su ambasador Nelson i šef Delegacije EU Johann Sattler odigrali glavnu ulogu za promjenu pravila održavanja izbora u Gradu Mostaru.

"Sporazum grada Mostara o izmjeni Izbornog zakona i izbornih pravila, bio je novi početak i prilika da izgradimo grad prosperiteta upućen na bolji život naših građana. Naši pratitelji svojim profesionalnim i ljudskim zalaganjem u medijaciji da se Sporazum postigne ispunili su svoju misiju što je najplemenitija misija u karijeri diplomata. Pomogli su nam da postignemo bolji politički dogovor te dokazali da su istinski prijatelji Mostara", naglasio je Marić. 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je rekao kako su ovim Nelson i Sattler postali dio raje.

"Kad ste raja u Mostaru to ima veliko značenje. Nije samo čast biti dio raje, nego i velika obaveza. Vi ste dali veliki doprinos u stvaranju i donošenju mostarskog Sporazuma te time pomogli da Mostar postane ono što je danas" rekao je Kordić.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson je rakao kako je ova plaketa velika čast te naglasio kako mu je drago što je bio dio procesa napretka i razrješenja dugogodišnjeg problema Mostara.

"Velika je čast biti počasnim građaninom Grada Mostara, i znam da ću uvijek biti dobrodošao, bez obzira ne političke dnevne sporove. Istinsku zahvalnost za uspjeh u Mostaru treba odati političkim liderima koji su pokazali fleksibilnost i odgovornost, kao i hrabrim građanima koji su se pobrinuli da lideri održe datu riječ" istakao je Nelson.

Šef Delegacije EU Johann Sattler se zahvalio na ukazanoj časti i dodjeli prizanja počasnog građanina Mostara.

Istakao je kako njveća zahvala ide građanima Mostara koji nisu odustali i koji su odbili prihvatiti da nemaju osnovno pravo, pravo na glas.

"Primjer Mostara je sada primjer šta je moguće kada postoji dobra politička volja i što se sve može uraditi kada se ujedine svi partneri, ključni partneri, a oni u BiH su EU i SAD". Ono što se osjeti na ulicama Mostara je vitalnost i pozitivan zamah i pokazuje šta je moguće ako se dođe do sporazuma. Nastavite biti primjer drugima, i kada je riječ šta se može učiniti za građane s dogovorom, ali i kako izgleda pravi multietnički grad kada se postigne jedna takva kohezija", poručio je Sattler. 

Podijeli

Komentari