Sjećanje

Obilježena 29. godišnjica deblokade Mostara

Obilježavanje 29. godišnjice deblokade Mostara, oslobađanja bjelopoljske kotline i pogibije brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke održava se u danas u Mostaru.

Boračke delegacije posjetile su mezarja Podharem, te Šehitluke, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim borcima Armije RBIH.

“30. juni je za nas pripadnike Armije i MUP-a RBIH dan ponosa i prkosa, dan slavlja, ali posebno dan tuge, imajući u vidu da smo u borbama 30. juna 1993. godine ostali bez našeg komandanta, bez našeg brigadnog generala, bez našeg heroja oslobodilačkog rata Mithada Hujdrura Hujke”, rekao je predsjedavajući Skupštine Hercegovačko - neretvanskog kantona (HNK) i ratni komandant, Šerif Špago.

Odavanje počasti i prigodan program održan je na spomen obilježju komandantu 41. motorizovane Brigade Viteške, brigadnom generalu Midhadu Hujturu Hujki i saborcima u Sjevernom logoru.

U poslijepodnevnim satima održato će se marš na ruti Sjeverni logor – Kandiljan – Vrapčići, dok je u 21:00 sat planiran kulturno-zabavni program na igralištu OŠ “Vrapčići”.

Jedinice Armije RBIH i MUP-a su 30. juna 1993. godine oslobodile kasarnu Sjeverni logor, područje Vrapčića, Bijelog Polja, te se spojile sa jedinicama Armije RBIH sjeverno od grada te je tako deblokiran tzv. istočni dio Mostara. 

Podijeli

Komentari