Skomovi sa Starog mosta

Šesnaestogodišnji Emil Tiro šampion skokova na noge

Titulu šampiona tradicionalnih 455. skokova sa Starog mosta u Mostaru, u kategoriji skokova na noge "stil let" izborio je šesnaestogodišnji Emil Tiro koji se ove godine po prvi put takmičio uz potpis roditelja, za koji ih je dugo molio.

"Prije 20 dana sam počeo skakati sa Starog mosta. Ovo je moje prvo učešće na skokovima i pobjeda mi jako znači jer mi je tek 16 godina, a osvojio sam prvo mjesto", kaže novi šampion.

Njegova pobjeda je višestruka, jer kako nam je ispričao roditelji su mu bili strogo protiv toga da skače sa Starog mosta i objašnjavali da je to opasno, te odlučni da ne potpišu saglasnost za njegovo učešće u takmičenju, sve do unazad mjesec dana kad ga je otac vidio kako skače sa mosta na Bunuru, koji je inače mladim skakačima u Mostaru obavezna priprema za skok sa UNESCO-ovog spomenika.

"Kad me je otac vidio kako sam skočio sa mosta na Bunuru shvatio je da sam stvarno spreman za skok sa Starog mosta i znajući koliko to želim odlučio me je podržati zbog čega sam mu jako zahvalan, posebno sada kad sam pobijedio", kaže nam novi mostarski šampion.

Naredne godine branit će titulu šampiona mostarskih skokova i nada se da će ga tada i majka gledati ispod Starog mosta, jer kako objašnjava danas od straha nije to mogla, nego je ostala kući.

Ali otac je kako ističe bio u prvim redovima gdje je vjerojatno sa grčem u želucu gledao pobjednički nastup svoga sina kojem je potpisom saglasnosti za to, omogućio da se upiše u historiju 455. mostarskih skokova kao maloljetni šampion.

Prvi put sa Starog mosta Emil Tiro je, kao član Kluba skakač u vodu "Mostari" skočio na dan obilježavanja godišnjice obnove UNESCO-ovog spomenika.

Podijeli

Komentari