Požarna sezona

U HNK aktivna četiri požara

Četiri požara su aktivna u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, s tim što se aktivirao i požar na širem području Mostara.

Kako je u srijedu ujutro saopšteno iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a, u utorak uvečer oko 20:45 sati, mještani sela Jasenjani, iznad Bijelog Polja, dojavili su da se aktivirao požar na planini Prenj, na lokaciji Golič – Ovča.

“Gori nisko rastinje, ali prema riječima mještana postoji opasnost da se proširi na veću šumu u blizini. Iz PVJ (Profesionalne vatrogasne jedinice) Mostar smo dobili informaciju da požar nisu u mogućnosti gasiti zbog nepristupačnosti terena”, stoji u izvještaju kantonalne Civilne zaštite.

Iz PVJ Konjic je stigla informacija da je stanje na požarištima u Borcima i Glavatičevu – gdje požari bjesne već danima – nepromijenjeno. “Gore panjevi. Vatrogasci su na terenu. Stanovništvo i objekti nisu ugroženi. Nije potreban angažman helikoptera OS BiH”, dodaje se u izvještaju CZ-a.

Iz Operativnog centra Neum se saznaje da je nepromijenjena situacija na požarištu na planini Žaba. “Stanovništvo i objekti nisu ugroženi. O potrebi za angažiranjem helikoptera OS BiH izjasnit će se nakon obilaska terena”, navodi se u biltenu OC-a CZV-a HNK-a.

Podijeli

Komentari