Gradsko vijeće

Vruća tema: Uborak

U gradskoj vijećnici Mostara danas je deponija Uborak vruća tema o kojoj će gradski vijećnici raspravljati zajedno sa građanima sjevernih mostarskih područja koji godinama vode borbu za život u zdravom okruženju.

Prije dvije godine istraživanja građanskih udruženja su otkrila kako se u deponiji Uborak odlažu otrovne tvari i da deponija ispušta otrovnu tekućinu i ugrožava živote čitave doline Neretve.

Tada su građani deponiju blokirali skrećući pažnju na problem, te su gradske ulice zatrpane smećem.

Od tada traje agonija i borba građana okupljanih oko inicijative "Jer nas se tiče", te nizanje pregovora sa gradskim vlastima kao i onim sa viših nivoa, uključujući i pravni sistem, ali nikada se nisu izboli za uklanjanje deponije.

Mještanima su tračak nada u okončanje njihove borbe probudili izbori koji su se krajem prošle godine održali nakon 12 godina u Mostaru, kad su kandidati za ulazak u gradsku vlast, od kojih mnogi sjede u Gradskom vijeću dali obećanje za rješavanje njihovog problema.

Dodatno ih je utješila činjenica da su novoizabrani gradonačelnik Mario Kordić i određeni gradski vijećnici posjetili taj lokalitet na samom početku mandata te ustanovili da je stanje gore nego što su mislili.

Ali građani koji žive u blizini deponije doživjeli su novo razočarenje sporim rješavanjem deponije Uborak, te tražili tematsku sjednicu Gradskog vijeća i javnu raspravu na temu rješavanje deponije Uborak.

Gradonačelnik Kordić je kazao kako je ovo kompleksan problem zbog kojeg je angažiran tim stručnjaka, jer je deponija zbog lošeg načina upravljanja napunjena prije nego što je bilo planirano.

Mještani nemaju više strpljenja, jer kako kažu život pored deponije iz dana u dan je sve teži, a posebno su zabrinuti zbog dolaska vrućih ljetnih dana kada im kako ističu život postaje nepodnošljiv od neugodnih mirisa koji se šire iz deponije.

Da je ovo jedan od prioriteta koji Mostar treba riješiti slažu se građani i gradski vijećnici, a koliko će njihovi stavovi biti usuglašeni i kakvo rješenje će ova sjednici polučiti ostaje za vidjeti.

Tematsku sjednicu o deponiji Uborak Gradsko vijeće Grada Mostar najavilo je za danas u 10 sati u gradskoj vijećnici, a pozvani su građani kroz udruženja koja su direktno zainteresirana za tu problematiku, s ciljem da se iznese što više razmišljanja i konačno nađe neko rješenje.

Podijeli

Komentari