Jovo nanovo

Kina: Novi virus, uzrokuje otkazivanje bubrega i jetre kod ljudi

Još jedan virus - Langya - privukao je pažnju stručnjaka jer je u Kini otkriveno da je njime zaraženo 35 ljudi. Vlasti su saopćile da pacijenti nisu imali bliski kontakt jedni s drugima ili uobičajenu historiju izloženosti, što sugerira da bi ljudske infekcije mogle biti sporadične.

U međuvremenu, tajvanski centri za kontrolu bolesti (CDC) trenutno uspostavljaju metodu testiranja nukleinske kiseline za prepoznavanje i provjeru širenja ovog virusa.

Langya je novootkriveni virus i stoga će tajvanski laboratoriji zahtijevati standardiziranu metodu testiranja nukleinske kiseline za identifikaciju virusa, tako da se ljudske infekcije mogu pratiti, ako bude potrebno, rekao je zamjenik glavnog direktora tajvanskog CDC-a Chuang Jen-hsiang.

Langya henipavirus, koji je pronađen u kineskim provincijama Shandong i Henan, može se prenijeti sa životinja na ljude.

Prijenos virusa s čovjeka na čovjeka nije prijavljen, no istovremeno je CDC saopćio da tek treba utvrditi može li se virus prenositi među ljudima i upozorio javnost da obrati pažnju na daljnja ažuriranja.

Iznoseći pojedinosti o serološkom istraživanju obavljenom na domaćim životinjama, Chuang je rekao da je pozitivno bilo 2 posto testiranih koza i 5 posto testiranih pasa.

Rezultati testiranja 25 vrsta divljih životinja sugeriraju da bi rovka (mali sisavac nalik mišu) mogla biti prirodni rezervoar Langya virusa, jer je virus pronađen u 27 posto ispitanika rovke, rekao je zamjenik glavnog direktora CDC-a.

Neki od pacijenata koji su bili zaraženi virusom razvili su simptome uključujući groznicu, umor, kašalj, gubitak apetita, bolove u mišićima, mučninu, glavobolju i povraćanje.

Također su pokazali smanjenje bijelih krvnih ćelija, nizak broj trombocita, zatajenje jetre i zatajenje bubrega.

Podijeli

Komentari