Oči u oči

Kurti - Vučić, danas u Briselu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

Uoči ovog sastanka iz Brisela su poručili da se Vučić i Kurti "fokusiraju na napredak učinjen do sada" i da se dogovore oko sljedećih koraka u dijalogu.

Naglašavaju da je EU kao glavni posrednik u dijalogu zadovoljna nastavkom procesa i održanjem dinamike sastanaka predstavnika dvije države uz ocjenu da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine i postiznje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma "proces koji traje".

Analitičari, međutim, smatraju da do nikakvih značajnijih pomaka u odnosima dvije zemlje neće doći budući da su stavovi s kojima sagovornici nastupaju dijametralno suprotni.

Kurti će skoro sigurno opet zahtijevati da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a nerealno je očekivati da bi Vučić mogao pristati na to. Također, očekivano je da će nastaviti insistirati na prijedlozima koje je predstavio na prvom sastanku, a među kojima su pitanja nestalih osoba, potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, uspostavlajnje Nacionalnog vijeća Srba na Kosovu i smjena Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.

S druge strane, Vučić zahtjeva primjenu dogovora o formiranju zajednice srpskih općina, poručujući da će nastaviti insistirati na očuvanju državnih interesa Srbije.

Podsjećamo, poslije prvog sastanka Vučića i Kurtija odrzanog 15. juna u Briselu, predsjednik Srbije je rekao da se sa Kurtijem nije složio "apsolutno ni oko čega", a na prvom mjestu oko zahtjeva Kurtija za priznanjem nazavisnosti Kosova.

Podijeli

Komentari