'Tajvan je oduvijek bio dio Kine'

Peking objavio bijelu knjigu o Tajvanu

Kinesko državno vijeće objavilo je u srijedu tzv. bijelu knjigu pod nazivom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri" čime je Peking potvrdio svoj stav o pitanju Tajvana.

Kako prenose kineski državni mediji, u bijeloj knjizi, koja podrazumijeva stav jedne vlade, naglašeno je kako je ostvarenje ponovnog ujedinjenja Kine zajednička težnja kineske nacije.

"Tajvan je od davnina pripadao Kini. Ova izjava ima čvrstu osnovu u historiji. Rezolucija Generalne skupštine UN-a 2758 politički je dokument koji sadržava princip jedne Kine, čiji pravni autoritet ne ostavlja mjesta sumnji i priznat je širom svijeta", navodi se u Bijeloj knjizi.

U Bijeloj knjizi također je naglašen i sažetak napora Pekinga u promoviranju ponovnog ujedinjenja Kine s Tajvanom.

"Objašnjena je sistematska razrada principa i politike kineske vlade u unapređenju ponovnog ujedinjenja u novoj eri i prikazuje svijetle izglede nakon što se mirno ujedinjenje postigne u okviru 'Jedne zemlje, dva sistema'", ističu iz Pekinga.

Na kraju, u vjerovatno najvažnijem dijelu, iz Kine su pojasnili kako je nacionalno ujedinjenje bitno zbog podmlađivanja nacije.

"Bijela knjiga naglašava da budućnost Tajvana leži u ponovnom ujedinjenju Kine, a dobrobit ljudi na Tajvanu ovisi o podmlađivanju kineske nacije. Nacionalno ujedinjenje mirnim putem je prvi izbor Kine u rješavanju tajvanskog pitanja jer najbolje služi interesima nacije u cjelini", poručili su kineski zvaničnici.

Inače, Narodnooslobodilačka armija Kine nastavila je održavanje vojnih vježbi oko Tajvana i nakon 7. augusta koji je prvobitno naglašen kao krajnji rok za vježbe.

Iako se vježbe odvijaju u smanjenom intenzitetu, brodovi i borbeni avioni Kine i dalje narušavaju zračni prostor Tajvana.

Podijeli

Komentari