Posjeta Tajvanu

Pelosi održala govor u tajvanskom parlamentu

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi obratila se tajvanskom parlamentu nakon što je jučer stigla u Taipei.

Pelosi je istakla nepokolebljivu predanost SAD-a Tajvanu za koji Kina tvrdi da je dio njene suverene teritorije.

Tokom govora u tajvanskom parlamentu, kazala je kako je ta otočna država "jedna od najslobodnijih u društava u svijetu", a pohvalila je i predsjednicu Tsai Ing-wen pozivajući na pojačanu međuparlamentarnu saradnju.

Pelosi je dalje rekla da novo američko zakonodavstvo želi jačati američku industriju čipova kako bi se ona mogla takmičiti sa Kinom kao i "ponuditi veće mogućnosti za američko-tajvansku ekonomsku saradnju".

Sada više nego ikad, američka solidarnost s Tajvanom je ključna, rekla je Pelosi predsjednici Tsai, ističući da je američka odlučnost da sačuva demokratiju na Tajvanu i u ostatku svijeta i dalje čvrsta.

"Želimo pohvaliti Tajvan jer je jedno od najslobodnijih društava na svijetu", rekla je Pelosi.

Peking je svoj bijes zbog posjete Pelosi demonstrirao pojačanim vojnim prisustvom u vodama oko Tajvana, pozivanjem američkog ambasadora u Pekingu i najavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz te države.

Posljednji predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa koji je otišao na Tajvan bio je Newt Gingrich koji ga je posjetio 1997. godine, a posjeta Pelosi dolazi usred naglog pogoršanja kinesko-američkih odnosa, u vrijeme kada se Kina pojavila kao daleko moćnija ekonomska, vojna i geopolitička sila no što je bila četvrt stoljeća ranije.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu. SAD su upozorile Kinu da ne koristi posjetu Pelosi kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su kineske vježbe oko otoka pokazale namjeru Pekinga da uništi regionalni mir i stabilnost, te da je Tajvan povećao nivo pripravnosti kako bi na vrijeme i primjereno odgovorio.

Američka zvaničnica nalazi se u višednevnoj posjeti azijskim zemljama koje se smatraju saveznicima Sjedinjenih Američkih Država. Pelosi je dugogodišnja kritičarka Kine, a danas bi se trebala sastati i sa aktivistima koje je Kina uhapsila.

Podijeli

Komentari