Pandemija

SAD će državama širom svijeta donirati 80 miliona doza vakcina

Sjedinjene Američke Države su danas odlučile da doniraju 80 miliona doza vakcina protiv koronavirusa državama širom svijeta, saopćili su iz Bijele kuće. Obrazložili su kojim državama će donirati vakcine.

Napomenuli su da je SAD ranije finansijski doprinio nabavci vakcina preko globalnog mehanizma COVAX. Poručili su da ovom donacijom žele potaknuti druge države da također doniraju vakcine, te da radeći sa domaćim proizvođačima nastoje povećati proizvodnju vakcina za druge zemlje.

Ukazali su da je administracija predsjednika Joea Bidena napravila plan za dostupnost vakcina širom svijeta. Prema ovom planu, prva isporuka podrazumijeva ustupanje 25 miliona od 80 miliona doza vakcina koje bi trebale biti isporučene do kraja juna.

U Bijeloj kući su obrazložili kako će vakcine biti donirane:

Preko COVAX-a će biti donirano 75 posto vakcina od navedenog broja. SAD će najmanje tri četvrtine doza doniranih preko ovog globalnog mehanizma ustupiti zemljama u potrebi. Procijenili su da će time vakcine učiniti dostupnijima. Kao prioritete u ovoj donaciji naveli su latinoameričke države, Karibe, južnu i jugoistočnu Aziju i Afriku;

Ostatak vakcina ili 25 posto će biti neposredno donirano. To će učiniti jer je SAD, kako su naveli, imao zahtjeve za vakcinama od nekoliko zemalja. Neposredno će vakcine donirati državama koje su u potrebi, susjedima, državama koje imaju veliki broj zaraženih i svim onim zemljama za koje smatraju da im trebaju donirati vakcine.

Naglašeno je da SAD neće niti na bilo koji način uslovljavati države kojima doniraju vakcine tj. da neće od njih tražiti bilo kakve usluge.

Od 25 miliona doza vakcina u prvoj isporuci, njih 19 miliona će biti donirano preko COVAX-a. Pa će tako:

Skoro šest miliona doza dobiti države centralne i južne Amerike: Brazil, Argentina, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Paragvaj, Bolivija, Gvatemala, Salvador, Honduras, Panama, Haiti, Dominikanska Republika i karipske države;

Gotovo sedam miliona doza dobit će azijske države: Indija, Nepal, Bangladeš, Pakistan, Šri Lanka, Afganistan, Maldivi, Malezija, Filipini, Vijetnam, Indonezija, Tajland, Laos, Papua Nova Gvineja, Tajvan i područje pacifičkih ostrva;

Blizu šest miliona doza dobit će afričke države, a koje će države to biti SAD će odrediti saradnjom sa Afričkom unijom;

Skoro šest miliona doza dobit će Meksiko, Kanada, Koreja, Zapadna obala i Gaza, Ukrajina, Kosovo, Haiti, Gruzija, Egipat, Jordan, Indija, Irak i Jemen.

Iz Bijele kuće su poručili da je donacija pokazatelj posvećenosti SAD-a da pomogne drugima, te da će ova država nastojati da osigura što lakši i sigurniji transport vakcina.

Podijeli

Komentari