U New Yorku 100 djece oboljelo od rijetke bolesti povezane sa koronavirusom

Guverner New Yorka Andrew Cuomo izjavio je kako je oko 100 djece u New Yorku oboljelo od "rijetke" bolesti za koju se vjeruje da je povezana s novim tipom koronavirusa (COVID-19).

Cuomo je, na konferenciji za novinare, izjavio da se istražuje "upalni sindrom", koji pogađa djecu i za koji se smatra da je povezan s COVID-19, a koji napada krvne žile i organe i ima simptome slične Kawasakijevoj bolesti i toksičnom šoku.

Rekao je da je dosad u New Yorku umrlo troje djece zbog pomenute bolesti, a oko 100 djece pokazalo je simptome.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio  je  u utorak objavio da je najmanje 52 djece oboljelo od  tog sindroma i pozvao roditelje da odmah kontaktiraju pedijatre ukoliko njihova djeca pokažu navedene simptome, uključujući visoku temperaturu, osip, bolove u stomaku i povraćanje, prenosi Reuters.

U New Yorku je sindrom utvrđen kod širokog spektra mladih. Umro je 5-godišnji dječak, 7-godišnji dječak i 18-godišnja djevojka.

Oko 23 posto slučajeva je registrirano kod djece mlađe od 5 godina, oko 29 posto u dobi od 5 do 9 godina, oko 28 posto  u dobi između 10 i 14 godina  i 16 posto  u dobi od 15 do 19 godina.

Podijeli